20046105_1881769272075917_1393356283_n

Pinnan kiristystä ja pettymyksiä?

Pinnan kiristystä ja pettymyksiä?

Kohtaatko elämäntapamuutoksesi varrella pinnan kiristymistä ja pettymyksiä?
Onko itsesi ”rangaitseminen” rääkkitreenillä tuttu juttu? Tai morkkis herkkuhetkestä?
Jos nämä ovat sinulle kuin arkipäivää niin olet eksynyt hyvän olon ja terveen kokonaisuuden polulta.
Hätä ei ole tämän näköinen! Minä kerron sinulle missä menit pieleen ja mistä lähdet korjaamaan tilannetta! 🙂

Tiesitkö, että kun pidät tavoitteet kirkkaana mielessä ja positiivisen asenteen kaikessa mitä matkanvarrella kohtaat niin
muutokset tulevat kuin itsestään kunhan motiivit ovat oikeat! (tavoitteista voit lukea lisää aiemmasta bloggauksestani tästä, motivaatiosta voit myös lukea minun ajatuksia tästä.)

Moni miettii tälläkin hetkellä, että olisi aika tehdä jotain oman terveytensä edistämiseksi ja moni on jo tämän matkan aloittanutkin. Aivan mahtavaa, että olet aloittanut elämäsi tärkeimmän matkan tai suunnittelet jo sitä! Kummassakin tapauksessa olet tehnyt/tekemässä päätöstä mitä et tule katumaan jos keinosi ovat realistiset ja oikeanlaiset.

Kun halutaan pysyviä muutoksia tulee tehdä pysyviä muutoksia. Kyllä, luit aivan oikein!
Eli jos haluat tehdä pysyviä muutoksia elämääsi, oloosi, kroppaasi, mieleesi, arkeesi, asenteeseesi jne… Sinun tulee tehdä päätöksiä/valintoja/muutoksia jotka ovat pysyviä. Hylkää kaikki kuurit ja ”taikapillerit”!
Hylkää myös seuraavanlaiset ajatukset: ”Kyllä minä tämän 8 viikkoa pystyn syömään ja liikkumaan näin, kunhan pidempään ei tarvitse..” ja vaihda ajatuksesi enemmän tämän kaltaisiksi: ”Onko tämä sellainen muutos jota pystyisin ylläpitämään koko lopunelämääni?”.

Kun lähtökohdat ovat oikeat (tavoitteet, motiivit, ajatusmalli) se mahdollistaa sen, että jo pienillä helpoilla muutoksilla saat PALJON aikaan! Muutosten ei tarvitse olla suuria, kunhan ne ovat säännöllisiä ja mielekkäitä.
Mielekkäät muutokset auttavat jatkuvuudessa.
Pyrikkin siksi etsimään sellaisia vaihtoehtoja jotka tuovat sinulle hyvän fiiliksen! Esim. jos suunnittelet liikuntaharrastuksen aloittamista etsi laji/tapa liikkua sen mukaan mikä motivoi sinua. Eli kokeile eri juttuja kunnes löydät sinua ja tavoitteitasi tukevan tavan kohottaa kuntoa ja edistää aineenvaihduntaa. Tee myös ruokailutottumuksissa sellaisia muutoksia, jotka tuntuvat mielekkäiltä, aloita pienistä jutuista ja pikkuhiljaa kokonaisuus on muuttunut isosti sekä pysyvästi ja muutokset olossasi ja kropassasi seuraavat perässä! Ja mikä parasta, nämä muutokset ovat pysyviä, koska teet kokoajan itsellesi uusia, terveellisiä ja rutiineja 🙂

Oikea asenne tekee oikean hetken aloittaa muutos!
Elämässäsi ei tule koskaan olemaan sitä ”oikeaa” hetkeä aloittaa ”uusi elämä” / elämäntapamuutos. Se hetki tulee itse tehdä ja ainut asia mitä siihen tarvitset on oikea asenne!
Oikea asenne on sellainen joka näkee pidemmälle, ei vain tähän päivään. Teet muutoksia pidemmällä tähtäimellä.

Olen myös kirjoittanut aiemmassa bloggauksessani siitä, kuinka tämä hetki (lue siitä tästä) on tärkein ja ainut asia mitä meillä oikeasti on. Juurikin siksi näiden muutosten, joita lähdet tekemään tavoitellessasi hyvää oloa ja terveyttä, tulee olla mielekkäitä! Sinun tulee olla onnellinen NYT eikä vasta sitten, kun olet esim. tavoitepainossasi tmv. Niinkuin sanottua, tärkein ei ole päämäärä vaan matka sinne <3

Oikea asenne ratkaisee taisteletko vai kaadutko taistelussa(?)!
Kun lähdet muutosten virtaan sinun tulee olla itse ohjaksissa. Muista, että olet vastuussa ajankäytöstäsi, kiireestäsi ja siitä suunnitteletko ja ennakoitko päivääsi vai et.
Aina voi tehdä hienoja päätöksiä ja tavoitteita, mutta tulosten saavuttamisessa ratkaiseekin se, että seisooko päätöstensä takana ja ottaa vastuun, vai pakeneeko muutosta ja sen tuomaa vastuuta taas tuttujen selitysten taakse.

Aina tulee vastaan vaikeampia jaksoja, mutta se ei tarkoita sitä, että tulee luovuttaa, vaan se tarkoittaa sitä, että nyt on aika kasvaa ihmisenä! Ota nämä jaksot haasteena joiden jälkeen nouset voittajana ja vahvempana kokonaisuutena. Taas kerran oikea asenne ja positiivinen mieli ovat sinun supervoimasi taistelussasi luovuttamista vastaan.
Vinkkinä: Mitä jos vaihtoehtona ei enää ole palata vanhoihin kaavoihin, vaan suunta onkin aina eteenpäin? Voiko silloin epäonnistua? -Ei. Joten sulje viimeistään NYT se takaportti jonne voi ”tehdä walk of shame:n” aina, kun siltä tuntuu 😉

Ei: kuureja, ei rääkkääviä epämielekkäitä treenejä, ei itsensä sättimistä, ei ruoan punnitsemista, ei morkkista, ei luovuttamista, ei selittelyjä, ei pakonomaista kontrollointia, ei stressiä muutoksesta..

Kyllä: pidemmäntähtäimen muutoksille, helpoille-pienille-pysyville muutoksille, mielekkäille liikuntamuodoille, stressinhallinnalle, hyvälle fiilikselle, rentoudelle, maalaisjärjelle, juhlalle, ”kultaisenkeskitien” lyötämiselle, itsensä tsemppaamiselle ja kehumiselle, kehon kuuntelulle, luottamukselle -että muutos tapahtuu, itseensä uskomiselle…

Ensimmäinen askel…
On se, että kysyt itseltäsi seuraavia kysymisiä:
1) Mitä olet valmis muuttamaan arjessasi/elämässäsi, jotta olisit onnellisempi?
2) Mitä muutoksia elämäsi vaatii, jotta olisit onnellisempi? Tee ”to do list” ja ”Not do list”! (mitä lisäät/aloitat ja mitä vähennät/lopetat jotta olisit lähempänä onnellisempaa minää)
3) Mitkä on sinun suurimmat haasteet matkan varrella ja miten ne voitetaan?
4) Miten voit lisätä hyötyliikunnan määrää?
5) Mitkä asiat jo nyt tukevat elämässäsi tavoitteeseesi pääsyä? Ja mitä tulee muuttaa?
6) Mikä sinua motivoi? Miksi haluat muutosta?
7) Mitkä ovat sinun tavoitteesi? Mitä tavoittelet?
8) Uskotko onnistumiseesi? Ja kuinka palavasti haluat onnistua?
9) Oletko valmis loppuelämän pituiselle muutostenmatkalle? Ei enää takaporttia tai luovuttamista!
10) Tiedätkö mitä sinun tulee tehdä, jotta onnistut? Jos et muista kysyä apua 🙂

Toinen askel…
Aloita jostain… Ihan mistä tahansa! Eli kunhan aloitat! Lähde vaikka kävelylle tai aloita päiväsi isolla lasilla vettä ja purista mukaan esim. tuoretta sitruunaa.. Venyttele! Kunhan lupaat itsellesi, että tämä on pysyvä muutos, siintä täytyy tulla säännöllistä.

Kolmas askel…
Muistele motiivejasi, tavoitteitasi säännöllisesti. Hakeudu siihen fiilikseen mikä sinulla on, kun olet päässyt tavoitteisiisi! Tämä ruokkii tsemppiäsi ja pitää tavoitteet kirkkaana mielessäsi 🙂

Neljäs askel…
Sinun ei tarvitse tehdä tätä yksin! Haasta läheisiäsi mukaan kimppalenkille tmv.
Pyydä apua tarvittaessa esim. valmentajalta joka on ammattitaitoinen ja luotettava, ehkäpä tuttukin jo 🙂
Kerro tavoitteistasi mahdollisimman monelle! Tämä lisää onnistumiseesi uskomista!

Viides askel…
Mitä tahansa tapahtuukin, älä luovu uskosta itseesi! SINÄ PYSTYT TÄHÄN! Älä anna kenenkään muun/itsesi väittää muuta!

kuudes askel…
Kehitä: asennettasi, uskoa itseesi ja ajatusmaailmaasi päivittäin! Opettele näkemään asioita uusista näkökulmista. Välillä tulee juhlia ja rennompia jaksoja, mutta ne eivät tarkoita luovuttamista. Elämään kuuluu juhla ja hauskuus, mutta sinusta itsestäsi on kiinni se, että palaatko takaisin hyviin uusiin rutiineihisi juhlan jälkeen vai tiputko kyydistä. 🙂

Seitsemäs askel…
Kehu itseäsi päivittäin! Olet huippu tyyppi ja sinun tulee se tietää! Olet elämäsi päähenkilö ja tärkein ihminen! Olet kaunis ja komea, olet ainutlaatuinen ja korvaamaton! Olet hyvän olon ja terveyden arvoinen!

Kahdeksas askel…
Rentoudu, ole läsnä, anna muutokselle tilaa tapahtua, kehitä stressinhallinta taitojasi, mieti miten aikasi priorisoit, suunnitele seuraava muutos kohti terveempää kokonaisuutta ja muista huoltaa sekä kuunnella kroppaasi ja enenkaikkea: mennä kroppasi/kuntotasosi rajoissa!

Yhdeksäs askel…
Ennakoi kiire! Suunnittele etukäteen! Merkkaa kalenteriin kehonhuollot ja liikunnat! Suunnittele seuraavan parin päivän ruokailuita! Mieti jo valmiiksi missä välissä saat juotua vettä työpäivän aikana, jotta tarvittava määrä täyttyy! -hyvin suunniteltu on puoliksi tehty 😉 Ja tämä pätee myös elämäntapamuutoksissa 🙂

Kymmenes askel…
Toista edellämainittuja! Kertaa vanhaa… Uskalla kokeilla uusia ruokia/liikuntalajeja… Uskalla yrittää ja antaa mahdollisuus! Ole rohkea! Ole itsesi arvoinen <3

Helppoja muutoksia joilla saa tuloksia:

  • veden juonnin lisääminen
  • unen määrään ja laatuun panostaminen
  • kehon liikkuvuuden/huollon huolehtiminen! (esim. hieronta, liikkuvuusharjoitukset, venyttelyt, foam rollailut, meditaatio, rentoutumiset jne…)
  • hyötyliikunnan lisääminen (esim. rappuset hissin sijaan, kauppaan/työpaikalle kävely autoilun sijaan…)
  • aerobisen liikunnan lisääminen (esim. kävely/uinti/pyöräily)
  • lihaskunnon kasvattaminen (esim. kotijumpat/kuntosalilla harjoittelu)
  • huonojen hiilihydraattien vähentäminen ja parempi laatuisten lisääminen
  • hyvien rasvojen lisääminen ja huonojen vähentäminen
  • proteiininsaannin varmistaminen lähes jokaisella aterialla
  • kehon kuunteluun panostaminen (mm. palautuminen, treenitehot ja määrät, muutosten mielekkyys..)

~Muista aloittaa jostain, ei kaikkea kerralla, vaan varmoja pieniä-pysyviä askeleita eteenpäin 🙂
Tee muutoksia itsesi takia! Kaikki muutokset kohti terveempää kokonaisuutta heijastuvat ulospäin läheisiisi <3

Jos kaipaat tsemppiä ja porukassa tekemisen meninkiä, selkeitä ruokavalio-ohjeita ja suunnitelmallisuutta liikuntaan niin katso tammikuussa alkavat ryhmävalmennukset: http://www.hyvinvointivalmennus.fi/valmennukset
Ryhmiä alkaa: Kotkassa, Pyhtäällä, Haminassa ja Inkeroisissa!

Hymyllä uuteen viikkoon, terkuin Nina 🙂