nina_web

Kipu ei estä harjoittelua!

Kipu ei estä harjoittelua!
– Jopa PÄINVASTOIN! Kivun pitäisi Viimeistään olla herätys siihen, että nyt on aika tehdä muutos!

Moni elää kivun kanssa ja kipu vaikuttaa negatiivisesti elämänlaatuun.
Kipuja on erilaisia on esim.

1) Nosiseptinen kipu eli kudosvaurio kipu (=tulehduksellinen, iskeeminen ja mekaaninen kipu)
2) Neuropaattinen kipu= kroonisia, hermojärjestelmä vaurioitunut
3) Viskeraalinen kipu eli sisäelin peräinen kipu

Yleisimmät ovat ehkä noita kahta ensimmäistä ja kumpikaan niistä ei estä harjoittelua vaan viimeistään kipua (=viestiä keholta) voisi pitää merkkinä siitä, että nyt on aika tehdä joku muutos, jotta kipua ei tarvitsisi enää jatkossa kokea (poislukien esim. traumaperäiset kivut eli esim. tapaturmat yms).

Kipuja luokitellaan eri asteisiksi muunmuossa niiden keston mukaan:

  • Akuutti kipu on alle 1kk kestänyttä kipua ja tällöin tulisi tarkkaan valmentajan ja/tai lääkärin kanssa keskustella kuinka tulisi lähteä liikkumaan ja kuntouttamaan ongelmaa, monesti hyvin alussa on parempi antaa mahdollisen tulehduksen laantua ja tehdä kylmähoitoa ja sen jälkeen aloittaa harjoittelu.
  • Subakuutti kipu on 1-3kk kestänyt kipu, tällöin voi hyvin alan ammattilaisen kanssa lähteä laatimaan harjoittelu ja kuntoutus suunnitelmaa jotta päästään kivusta eroon ja miten jatkossa voi ennalta ehkäistä kivun / saman ongelman syntyä.
  • Krooninen kipu on yli 3kk kestänyttä kipua. Tällaiseenkin kipuun oikeanlainen harjoittelu voi auttaa joko kivun hallinnassa tai poistaa sen kokonaan (riippuen toki kivun syystä).

Kipua voi aiheuttaa moni tekijä yleisimmät syyt: Fyysiset (alla kirjoitan niistä lisää), sosiaaliset (esim. voi olla taustalla masennusta, koulu/työpaikka kiusausta, huonoja ihmissuhteita ja niistä tulleita traumoja jotka nousevat kivun muodossa jossain vaiheessa pinnalle) ja psyykkinen (uskomukset ja käsitykset).

Itse valmentajana teen asiakkaitteni kanssa töitä yleisimmin mm. selkä, olkapää, polvi, niska-hartia, nilkka, ranne, kyynärpää ja lonkkakipujen kanssa.
Näihin minun asiakkaillani yleisimmät syyt ovat joko Liikkumattomuus / passiivinen työasento / TAI liiallinen ja väärillä tekniikoilla tehty liike.
Oli syy mikä tahansa yllämainittu, niin ne aiheuttavat herkästi lihas epätasapainoa (puolieroja, kireyksiä, hiekkouksia, yliaktiivisuuksia…) jonka seurauksena esim. nivelille tulee kohtuutonta kuormitusta/painetta/väärää asentoa.

Miten lähden asiakkaitteni kanssa lähestymään kipua?
Ensin täytyy kartoittaa (haastattelun ja eri liiketestien kautta) mahdollinen kivun syy ja sen jälkeen aloitetaan korjaamaan sitä SYYTÄ kivulle. JOS kipu on aivan akuutti pidetään n. viikko (tai jopa enemmän) taukoa liikkeestä TÄLLE KIPUALUEELLE (HUOM: ei lopeteta liikuntaa kokonaan) ja kylmä sekä tulehduskipulääke kuuri voi olla tässä kohtaa tarpeellinen.
TÄRKEINTÄ onkin se, että kartoitetaan kivun syy EI vain seuraus (=oire). Jos tehdään vain oireen hoitoa kipu uusii ja se on silloin vain hetkellistä Oireen hoitoa, ei ongelman Pysyvää ratkaisua. KUN ratkaistaan se PÄÄ ongelma voidaan päästä jopa parhaimmillaan KOKONAAN oireesta eli KIVUSTA eroon.

Yllä mainitsinkin jo aiemmin että kipuja voivat aiheuttaa myös sosiaaliset suhteet ja näihinkin törmään valmennettavieni kanssa ja niitä lähestytään sitten tietenkin eritavalla, niistä ei tässä kohtaa enempää.

Tänä päivänä ehkä isoin kompastuskivi onkin se, että ihmisillä ei ole aikaa/energiaa/tahtotilaa korjata ongelmaa vaan keskitytään pikakonsteihin joilla hoidetaan vain pelkkää oiretta (kipulääkkeet, liikunnan lopetus, tuet -joskus esim. polvituille jne. on oikeasti oma paikkansa, mutta tärkeintä on lähteä vahvistamaan kropan omaa tukea, ei vain ostaa hetkellistä tukea. Joskus jopa manuaaliset hoidotkin voivat olla pelkkää oireenhoitoa jos mukaan ei lisätä aktiivista kuntouttavaa harjoittelua).

Tuntuu että monesti on TODELLA ison kynnyksen takana se, että palkkaisi ammattilaisen tsekkaamaan, että mistä kipu/ongelma johtuu ja teettäisi harjoitussuunnitelman tämän korjaamiseksi. Mieluummin käydään esim. hierojilla jatkuvan päänsäryn takia kuin, että valmentaja katsoisi lapatuki yms asiat kanssasi läpi ja laatisi hyvän liikkuvuus- ja harjoitteluohjelman.

Moni myös ajattelee että olisi kallista palkata valmentaja jonka kanssa katsottaisiin itselle suunniteltu harjoitteluohjelma läpi ja säännöllisellä harjoittelulla pääsisi eroon kivusta. Tämä maksaa keskimäärin 65-100e. Kun sitten taas helposti ihmiset käyvät pari kertaa kuussa säännöllisesti manuaalisesssa hoidossa esim. fyssarilla/hierojalla hinta voi pompsahtaa 50-80e/krt ja kuussahan se tekee jo 100-160e ja tämäkin siis oireenhoitoa (jos käynnit ovat pelkkää manuaalista hoitoa) eli jatkossakin pitää käydä hoidoissa ettei esim. pää olisi jatkuvasti kipeä.

Nyt ehkä se valmentajan palkkaaminen ei kuulostakkaan niin kalliille? Sillä kun voi saada pysyvän avun.

Mitä tällä kirjoituksella haluan siis sanoa on se, että kipu ei ole aina sen merkki, että pitää lopettaa liike vaan se voi olla jopa herätys sille, että liike pitää aloittaa.

Kipu ei välttämättä estä liikuntaa ja harjoittelua, vaan monesti kivun sallimissa rajoissa voi harjoitella jos kivun syy on paikallistettu ja ammattilainen on laatinut tarkat ohjeet hyvine tekniikka tsekkauksineen.

Olen itse laatinut 6viikon Terveet ja Toiminnalliset Olkapäät! -videovalmennuksen nettiin jossa haastan kaikkia olkapää ongelmaisia korjaamaan ongelmansa tarkoilla harjoitteilla, eikä vain jatkuvasti kärvistele päänsärkyineen ja olkapääkipuineen.
Valmennuksessa ei ole monia tuntia kestäviä harjoituksia vaan harjoitukset vievät ajallisesti 2-30min/päivä riippuen päivän treeniohjelmasta (onko välipäivä vai päätreenipäivä).
Joten ei voi jäädä ajankäytöstä ja kiireestä kiinni!

Tartu haasteeseen ja ole edelläkävijä! Älä enää kärsi kivusta ja hoida pelkkää oiretta vaan lähde korjaamaan Syy ja saa tällä pysyviä tuloksia!
Lue lisää täältä: https://www.hyvinvointivalmennus.fi/nettivalmennus?product_id=377

Oikein ihanaa jatkoa sinulle!
Hymyterkuin Nina Hosko Hyvinvointivalmentaja, Spine Functional Coach, personal trainer
nina@hyvinvointivalmennus.fi